duminică, 30 august 2009

Stele aruncate afara din Galaxie S-ar putea sa ofere indicii care sa ajute la rezolvarea problemei rotatiei galaxiilor si sa arunce lumina asupra mat


Astronomii au gasit doua stele care sunt pe cale sa iasa din Calea Lactee, miscandu-se cu o viteza de peste 1,6 milioane de kilometri pe ora. Anul trecut au mai fost descoperite inca trei asemenea stele. Studiul acestor stele date afara din galaxie este important pentru rezolvarea problemei rotatiei galaxiilor - care este in suspensie de ceva vreme.

Teoretic, o galaxie ar trebui sa se roteasca mai repede la centru decat la margini. Acest lucru este similar cu felul in care se roteste o patinatoare: atunci cand isi indeparteaza bratele de corp se roteste mai incet, iar cand isi ridica bratele deasupra capului sau si le tine stranse pe langa corp se roteste mai repede. Tinand cont de felul in care gravitatia stelelor le face sa se influenteze unele pe altele, rezultatul prezis de teorie este ca viteza orbitala medie a unei stele la o anumita distanta de centrul galaxiei descreste invers proportional cu radacina patrata din raza orbitei (linia intrerupta, A, in figura de mai jos). Cu toate acestea, observatiile au aratat ca, in realitate, galaxia se roteste ca si cum ar fi un disc solid - ca si cum stelele ar fi mult mai tare conectate una de cealalta (linia neintrerupta, B, in figura de mai jos).

In incercarea de a rezolva aceasta anomalie au fost facute mai multe propuneri:
- Una dintre ele este presupunerea materiei intunecate: se presupune ca exista nenumarate particule nevazute (materia intunecata) care ar putea sa rezolve problema miscarii galaxiei - cu alte cuvinte, galaxia chiar este asemeni unui disc "solid" facut din materie intunecata si stele, mai degraba decat o multime de stele care zboara de colo colo, aproape libere, influentandu-se unele pe celelalte doar gravitational.
- O alta presupunere este facuta de cei care lucreaza in domeniul fizicii plasmei, care spun ca astronomii pur si simplu uita de efectele
electromagnetismului: galaxia nu este stele plus spatiu gol, ci este formata din stele si o plasma de electroni, protoni si ioni (numite uneori "gaze si praf") si, prin urmare, exista efecte electromagnetice la scara mare care rezolva problema miscarii galaxiei
- In fine, o alta presupunere ignora explicatia data de specialistii in fizica plasmei, respinge ideea existentei unei materii intunecate, nevazute, si sustine ca legea gravitatiei este gresita la distante atat de mari precum dimensiunile galaxiei: cei care sustin acest lucru au inlocuit legea traditionala a gravitatiei cu o noua lege, care, pe de o parte explica efectele gravitationale uzuale si pe de alta parte explica rotatia galaxiei.

Descoperirea stelelor care zboara afara din galaxie este importanta pentru a intelege mai bine fortele care actioneaza la acesta scara a galaxiei.

Se crede ca stelele pot sa ajuga la asemenea viteze colosale in urmatorul mod: Ele au facut parte dintr-un sistem binar - alaturi de o alta stea - si aceste sisteme binare s-au apropiat la un moment dat de gaura neagra din centrul galaxiei. Gaura neagra a inghitit una dintre stele si a propulsat-o cu o viteza uriasa pe cealalta, ca dintr-o prastie.

Nou descoperitele stele sunt la o distanta de 180 000, respectiv de 240 000 de ani lumina de Pamant si cu aproximativ 45 de grade deasupra discului galactic. "Acest lucru inseamna ca sunt mult deasupra discului galaxiei", a explicat pentru revista New Scientist Warren Brown de la Centrul de Astrofizica Harvard-Smithson. "Ele au parasit deja partea principala a Caii Lactee."

Pentru a descoperi asemenea stele "date afara" din galaxie, echipa a cautat "stele tinere si masive care au un timp de viata relativ scurt si care nu ar trebui sa se gaseasca la periferia Caii Lactee, unde stelele in general sunt destul de vechi."

Echipa a ales sa urmareasca mai multe sute de stele albastre - si deci tinere - pe care le-au gasit in baza de date de la Sloan Digital Sky Survey. In decembrie 2005 au inceput sa studieze cateva dintre candidate folosind telescopul MMT de 6,5 metri din Arizona. Dupa numai trei nopti de observatii - care au acoperit 5% din cer - au gasit doua stele deplasandu-se cu "hiperviteze". "Credem ca pana la sfarsitul lui 2006 vom termina lista cu toate candidatele", a spus Brown. "Atunci vom sti cat de obisnuite sunt aceste stele."

Conform diferitelor predictii teoretice, dintre cele 100 de miliarde de stele din galaxia noastra, ar trebui sa existe numai circa 1 000 de asemenea stele.

Cum ajuta acesta descoperire la rezolvarea problemei rotatiei galaxiilor?

"Daca avem dreptate ca ele [stelele] sunt intr-adevar expulzate din zona din centrul galaxiei de catre gaura neagra, atunci ar trebui sa calatoreasca in linie dreapta", a spus Brown. "Orice deviatie de la aceasta linie dreapta va fi o masura a felului in care gravitatia influenteaza traiectoria stelei."

Telescoapele de la sol nu sunt suficient de sensibile pentru a observa miscarea extrem de mica a stelelor pe cer. Insa un telescop de pe orbita, precum Hubble, ar trebui sa poata sa detecteze aceasta miscare de-a lungul unei perioade de cativa ani. Brown va inainta o cerere la Hubble pentru a fi urmarite aceste stele, insa nu este clar daca telescopul, care deja functioneaza de 16 ani, va mai functiona suficient de mult, cat cere acest studiu. NASA doreste sa trimita naveta pentru a intretine telescopul, insa deocamdata toate navetele sunt retinute la sol pana cand inginerii vor reusi sa rezolve problemele legate de desprinderea insulatiei in timpul lansarii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Dark Light Template by Totul despre Blogger