duminică, 30 august 2009

Gauri negre [Part2]


Pe masura ce se rotesc, gaurile negre lasa o gaura in spatiu-timp
Cercetatorii de la MIT au descoperit o gaura neagra care si-a format o adancitura in spatiu-timp asemeni locului care se formeaza pe canapea acolo unde te asezi cel mai des.

Regiunile din preajma gaurilor negre sunt notoriu de haotice, generand lumina pe gama larga de frecvente. Similaritatile intalnite la un interval de noua ani implica faptul ca ceva fundamental se afla in spatele celor doua observatii, si anume curbarea spatiu-timpului asa cum a fost prevazuta de teoria generala a relativitatii insa foarte rar observata in asemenea detaliu.

"Faptul ca am gasit exact aceleasi frecvente ale razelor X la un interval de noua ani nu poate fi o simpla coincidenta", a spus Jeroen Homan de la Institutul Kavli de Astrofizica si Cercetari Spatiale de la MIT. "Gaura neagra canta inca aceeasi melodie. Aceste oscilatii sunt produse de variatia spatiu-timpului insasi, variatie cauzata de [rotatia] gaurii negre. Acest fenomen a fost suspectat de multa vreme, insa acum este prima data cand avem o dovada clara pentru el."

Gaura neagra din centrul galaxiei noastre emite flacari
Cel mai detaliat studiu al Sagetatorului A* (SgrA*), enigmatica gaura neagra supermasiva din centrul galaxiei noastre, facut cu ajutorul telescopului spatial Hubble si a observatorului cu raze X SMM-Newton, a aratat ca o serie intreaga de emisii luminoase apar in zona din apropierea gaurii negre, pe o gama larga de lungimi de unda, si ca aceste emisii cresc si scad toate la un loc.

Aceste observatii ii vor ajuta pe astronomi sa inteleaga mai bine dinamica lui Sgr A* si sa gaseasca sursa acestor emisii.
"Am observat ca emisiile mai putin energetice in infrarosu apar simultan cu emisiile mult mai energetice de raze X precum si odata cu emisiile in domeniul submilimetric", a spus Yusef-Zadeh. "De aici putem deduce ca particulele care sunt accelerate catre gaura neagra dau nastere acestor radiatii in domeniul infrarosu, submilimetric si cel al razelor X. In plus, nu tot materialul care se apropie de gaura neagra este absorbit in ea. O parte a materialului poate fi ejectat din vecinatatea orizontului gaurii negre. Observatiile noastre indica faptul ca aceste emisii au suficienta energie pentru a scapa chiar de la o apropiere foarte mica de sfera de influenta a gaurii negre."

"Acest lucru este complet neasteptat", a mai adaugat Yusef-Zadeh. "Celelalte gauri negre din alte galaxii nu manifesta o asemenea activitate. Dupa toate aparentele aceste emisii se datoreaza dinamicii materialului capturat - foarte aproape de orizontul gaurii negre. In plus, emisiile fluctueaza la niveluri scazute asemeni unor palpairi. Radiatia emisa rezulta in urma miscarii cu mare viteza a materialelor catre regiunea cea mai apropiata a gaurii negre. Este modul de viata al lui Sgr A*, acest nivel scazut de activitate permanenta."

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Dark Light Template by Totul despre Blogger