duminică, 30 august 2009

Gauri negre, gauri negre, gauri negre! Descoperiri prezentate la intalnirea din 2006 a Societatii Americane de Astronomie [Part 1]


La intalnirea anuala a Societatii Astronomice Americane din Washington, D.C. din acest an au fost acoperite peste 30 de subiecte, de la Soare, piticele albe, pulsari si gauri negre pana la evolutia galaxiilor, mediul interstelar si exploziile de raze gamma. Iata o scurta prezentare a 5 descoperiri legate de gaurile negre:

Stelele care orbiteaza in apropierea gaurii negre din centrul Caii Lactee
Originea stelelor tinere din centrul galaxiei noastre i-a contrariat pe astronomi de multa vreme, insa odata cu determinarea precisa a orbitelor lor s-au facut primii pasi catre dezlegarea misterului. Pentru aceasta, astronomii au folosit noua tehnica laser de la observatorul W. M. Keck din Hawaii.

Mediul ostil din jurul gaurii negre supermasive ar trebui sa faca extrem de dificila formarea de noi stele, explica Jessica Lu, o absolventa in astronomie de la UCLA care a coordonat cercetarea unui grup de mai mult de 30 de stele tinere a caror origine este incerta.

"Cum s-au format aceste stele intr-o asemenea regiune neospitaliera? Profesoara mea, Andrea Ghez, numeste acest mister 'paradoxul tineretii'. Ne asteptam ca folosind noul sistem cu laser de la Keck sa reusim sa rezolvam acest paradox. Acum putem sa masuram exact cum se misca aceste stele cu o precizie nemaiintalnita (de numai doi kilometri pe secunda) si sa determinam pentru prima data orbitele acestor stele situate la numai cateva luni-lumina de gaura neagra."

"Asa cum o amprenta poate fi folosita pentru a identifica o persoana, informatia continuta in orbitele stelelor tinere ne poate spune cum si unde s-au format ele" a adaugat Lu.

'Obisnuintele culinare' ale gaurilor negre din centrele galaxiilor tinere
O analiza a celei mai profunde perspective oferite de telescopul spatial Hubble furnizeaza dovezi foarte convingatoare ca uriasele gauri negre din centrelor galaxiilor nu s-au nascut mari, ci au crescut de-a lungul timpului in urma a numeroase coliziuni dintre galaxii.

"Studiind
galaxiile indepartate observate de Hubble Ultra Deep Field (HUDF) am obtinut prima dovada relevanta din punct de vedere statistic a faptului ca sporirea dimensiunilor gaurilor negre supermasive din centrele galaxiilor are legatura cu procesul asamblarii galaxiilor", a spus astronomul Rogier Windhorst de la Universitatea de Stat din Arizona. "Gaurile negre au crescut acumuland stele, praf si gaze. Aceste festinuri le stau la dispozitie in special cu ocazia coliziunilor dintre galaxii."

Legatura dintre cresterea galaxiilor prin intermediul combinatiilor de mai multe galaxii precum si cresterea gaurilor negre centrale a fost suspectata de multa vreme, insa dovezile au ramas neconcludente.

"HUDF ne-a oferit informatii de foarte buna calitate", a adaugat si Seth Cohen, colegul lui Widhorst. "Este pentru prima oara cand avem suficient de multe date pentru a putea testa aceasta teorie, dat fiind ca am avut posibilitatea de a studia in jur de 5000 de galaxii indepartate de-a lungul unei perioade de patru luni."

Gaurile negre creeaza agitatie prin galaxie
Gaurile negre creeaza agitatie in locuri neasteptate, arata un nou studiu efectuat asupra imaginilor galaxiilor eliptice luate cu ajutorul Observatorului cu raze X Chandra al NASA. Descoperirea efectelor la mare distanta a gaurilor negre centrale in cadrul acestor galaxii vechi i-a surprins pe astronomi.

Datele luate de Chandra au indicat existenta unor adevarate furtuni dincolo de aparenta calma pe care aceste galaxii o au in lumina vizibila. Astronomii cred ca norii imensi de gaz fierbinte din aceste galaxii sunt bulversati de exploziile intermitente care au loc in zonele centrale de langa gaurile negre supermasive.

"Acesta este inca un exemplu de cat de importanta este observarea universului pe toate lungimile de unda si nu numai pe lungimile de unda traditionale ale luminii vizibile", a spus Wilt Sanders care lucreaza la Chandra. "Fara aceste observatii in domeniul razelor X si undelor radio nu am fi avut de unde sa stim ca aceste galaxii aparent statice de fapt inca evolueaza datorita actiunii gaurilor negre centrale."

Aceste rezultate au provenit din analiza a 56 de galaxii eliptice din arhiva de date de la Chandra, condusa de profesorul Thomas Statler si doctorandul Steven Diehl, amandoi de la departamentul de fizica si astronomie de la universitatea Ohio.

"Cele mai multe galaxii eliptice au fost considerate in mod traditional locuri linistite asemeni unor lacuri calme", a spus Statler. "Rezultatele noastre arata ca aceste galaxii sunt de fapt mult mai agitate decat se credea. Aceste rezultate sunt o parte a unei noi perspective care se formeaza asupra impactului pe care il au gaurile negre super-masive asupra mediului lor, impact care se pare ca este mult mai patrunzator decat se credea."

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Dark Light Template by Totul despre Blogger