duminică, 30 august 2009

Calea Lactee a furat cam un milion de stele dintr-un roi stelar apropiat Roiul Messier 12 a cam incurcat-o...


Exista peste 150 de roiuri stelare care orbiteaza in jurul Caii Lactee, iar galaxiile mai mari, precum Andromeda au si pana la 500. Astronomii au inceput sa observe roiul Messier 12 in 1999 sperand ca este un roi neperturbat tipic. Ei doreau sa observe cu evolueaza roiurile de stele in conditii normale.

Dupa ce au inspectat peste 16 000 de stele dintre cele 200 000 cate sunt in acest roi, cercetatorii au descoperit ca lipsesc stelele cele mai mici si mai comune. Prin urmare, fie Messier 12 s-a format fara asemena stele mici - ceea ce l-ar face unic - fie orbita sa se apropie de centrul galactic mai tare decat s-a crezut pana acum. Astronomii au mai descoperit inca doua roiuri anormale care si-au pierdut stelele cele mai mici in urma apropierii de centrul galaxiei, asa ca cel mai probabil este ca Messier orbiteaza si el in acelasi fel.

Un roi stelar (sau cluster globular) este un grup sferic de stele care orbiteaza in jurul unei galaxii ca satelit. Roiurile stelare sunt sferice datorita gravitatiei care le comprima foarte dens (comparativ cu o galaxie) mai ales in zona centrala.

Roiurile stelare au avut un rol foarte important in istoria astronomiei din cauza ca studiul lor a dovedit pentru prima data ca Soarele
nu este in zona centrala a galaxiei. Pana in 1930 astronomii au crezut ca Soarele e in apropierea centrului galaxiei din cauza ca distributia stelelor din Calea Lactee pare uniforma. Cu toate acestea, distributia roiurilor stelare este foarte asimetrica - cu toate ca nu exista nici un motiv anume pentru care ar trebui sa fie asa. Aceasta asimetrie poate fi explicata presupunand ca numai o parte din Calea Lactee este vizibila, restul fiind ascunsa de norii de gaz si praf. Astazi noi stim ca intr-adevar asa si este, dat fiind ca radio-telescoapele realmente au vazut si restul galaxiei - ele pot face acest lucru din cauza ca undele radio trec relativ neperturbate prin norii de gaz si praf.

Roiul Messier 12 pare sa fi pierdut in jurl de un milion de stele, care acum sunt in halo-ul galaxiei noastre. Acest numar poate fi estimat considerand raportul tipic dintre stelele mici si stelele mari intr-un roi stelar.

"Atat in jurul nostru cat si in cele mai multe roiuri stelare, stelele cele mai putin masive sunt si de departe cele mai raspandite", explica Guido de Marchi, un astronom de la Agentia Spatiala Europeana. "Observatiile noastre facute cu telescopul urias din Chile arata ca acest lucru nu este valabil si pentru Messier 12."

Asemenea goliri gravitationale conduce in cele din urma la disparitia completa a roiurilor si se pare ca Messier 12 nu va mai dura prea mult. Noile calcule realizate pe baza noii traiectorii estimate prezic ca va disparea in urmatorii 4,5 miliarde de ani. Roiurile mai putin perturbate dureaza in jur de 17 miliarde de ani.

Cu toate ca Messier 12 nu este potrivit pentru a studia evolutia obisnuita a roiurilor stelare asa cum au sperat initial astronomii, el totusi ofera o oportunitate de a studia cum si-a format Calea Lactee halo-ul din stele furate de la roiurile din apropierea sa.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Dark Light Template by Totul despre Blogger