duminică, 30 august 2009

Astronomii au descoperit "ecourile luminoase" a trei supernove


O descoperire in astronomie similara cu dezgroparea de catre arheologi a unor ruine ale vreunui oras necunoscut. Astfel este considerata de catre astronomi aceasta noua descoperire. Pentru prima data oamenii de stiinta au oportunitatea de a cerceta cu ajutorul instrumentelor moderne lumina provenita de la explozia unor supernove.

Astronomii nici nu sperau sa observe lumina provenita din explozia unei supernove, la sute de ani dupa ce aceasta a avut loc, cand o echipa de la universitatea McMaster a descoperit intamplator aceste "ecouri luminoase" - cu alte cuvinte lumina reflectata ca printr-un sistem de oglinzi de praful interstelar. Ei faceau un studiu relativ de rutina in care fotografiau cerul zile la rand pentru a descoperi care stele
isi sporesc luminozitatea si care si-o diminueaza.

"Tin minte momentul in care mi-am dat seama ca lumina provine de la o veche supernova. Cred ca am trimis celorlalti membri ai echipei un email care continea cel putin douazeci de semne de exclamare." a spus Doug Welch, profesor of fizica si astronomie la McMaster University.

Motivul pentru care astronomii si fizicienii sunt atat de entuziasmati de aceasta descoperire este ca supernovele sunt "furnalele cosmice" in care au fost create toate elementele chimice cu exceptia hidrogenului si heliului. Analiza spectrala a luminii cu aparatura moderna va permite deci oamenilor de stiinta sa traga cu ochiul la procesul prin care au aparut toate celelalte elemente.

Ideea este ca fiecare element chimic emite lumina numai pe anumite lungimi de unda, un fel de amprenta optica proprie. Analizand spectral lumina putem deduce ce atom sau grup de atomi au emis-o. Va fi deci foarte interesant de vazut cum arata lumina venita chiar de la supernove, cum arata aceasta lumina comparativ cu amprentele optice ale elementelor.

Supernovele sunt niste evenimente foarte rare. Ultima a avut loc in secolul 17 si a fost observata de Tycho Brache si Kepler. Ei au reusit atunci sa-si dea seama ca evenimentul a avut loc la mare distanta destramand opinia curenta la acea vreme conform careia supernovele ar fi fenomene in cadrul sistemului solar.

A mai existat o supernova descoperita recent si analizata cu intrumente moderne, numita Supernova 1987A, insa ea este de-abia in primele sale stadii de desfasurare asa ca informatiile obtinute de la ea nu sunt foarte relevante.

Initial Welch si colegii sai au presupus ca "ecourile luminoase" pe care le detectasera ar fi provenit de la aceasta supernova, insa apoi cand le-au analizat mai atent si au vazut ca nu corespunde cu rezultatele analizei luminii supernovei 1987A, si-au dat seama ca de fapt era vorba de cea provenita de la supernove mult mai vechi.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Dark Light Template by Totul despre Blogger